Διαδρομή Φά Λιθί

Στην ασφάλτινη διαδρομή  από τον Άη-Γιώργη το Συκούση προς Αυγώνυμα, συναντάμε δεξιά (στα 5200 μέτρα από τη διαστάυρωση), την πινακίδα που οριοθετεί τους Δήμους Καμποχώρων και Ομηρούπολης. Απέναντι από την πινακίδα αυτή(η τοποθεσία λέγεται Πριέ) αρχίζει χωμάτινη διαδρομή, σχεδόν κατηφορική και εύκολη, που εξελίσσεται σε πετρόχτιστο δρόμο, που συνέδεε το Λιθί με τα μονοπάτια της Κεντρικής Χίου. Φυσικά , κάποιος που θα ήθελε να διασχίσει την Χίο εγκάρσια θα μπορούσε να ξεκινήσει από την Νέα Μονή , να πάρει το μονοπάτι για  Άγιους Πατέρες , μετά τον χωματόδρομο για Άγιο Πλάτωνα και να κατηφορίσει μέχρι το Πριέ διασχίζοντας το ρέμα.

Η απόσταση μέχρι το Λιθί είναι περίπου 4100 μέτρα και η πεζοπορία διαρκεί περίπου μιά ώρα μέσα από μια απείρου κάλλους διαδρομή στη φύση. Ο πεζοπόρος θα συναντήσει στο δρόμο τή Φά  τον Τρούλλο και το Κoκκινάκι μέχρι να φτάσει στις ανατολικές παρυφές του Λιθιού . Ο λιθόστρωτος αυτός δρόμος είναι από τους ελάχιστους πού έχουν διασωθεί σε τόσο καλή κατάσταση. Ο δρόμος αυτός διαθέτει εγκάρσια  κανάλια για όδευση των υδάτων(τεχνικά), και στην Φά κάποιο γεφυράκι (δυστυχώς καταστραμμένο) εκεί πού συναντά το ρέμα… Η αντιστήριξή του δρόμου από ξερολιθιά  είναι καλοδουλεμένη και στα σημεία που το πρανές είναι πολύ απότομο χωρίζεται σε δύο ζώνες με την υψηλότερη να πατάει πάνω στην χαμηλότερη. Στα δύσκολα περάσματα η ξερολιθιά αγκαλιάζει τους ασβεστολιθικούς ογκόλιθους και εκεί που απαιτείται πρόσβαση οι άγνωστοι μάστορες διαμόρφωσαν ακόμη και  σκαλοπάτια  με πέτρες που προεξέχουν από το πρανές της αντιστήριξης..

Η περιοχή Φά είναι μια μικρή κοιλάδα στις νότιες υπώρειες του Λεπρού.
Ακόμη και σήμερα θα δούμε περιποιημένα χωράφια με συκιές ,ελιές και  αμυγδαλιές Το δάσος γύρω από την Φά έχει καεί πριν από μερικά χρόνια αλλά  η φυσική αναδάσωση είναι εντυπωσιακή.

Το ομορφότερο σημείο της διαδρομής είναι όταν αντικρίζει κανείς την θάλασσα. Ο συνδυασμός του γυμνού  ασβεστόλιθου με το πράσινο των πεύκων και το γαλάζιο του Αιγαίου συνιστούν ένα πίνακα πού θα μας μείνει αξέχαστος.

 Για να κατηφορίσει ο δρόμος την δυτική πλαγιά   του «Βουνού» σχηματίζει δύο φουρκέτες που απέχουν μεταξύ τους 200 μέτρα.. Ωστόσο ο παρατηρητικός πεζοπόρος θα διακρίνει ένα μικρό μονοπατάκι, πνιγμένο στην βλάστηση  που παρακάμπτει τις στροφές αυτές και συντομεύει αρκετά την διαδρομή. Δυστυχώς η κατάστασή του δεν είναι καθόλου καλή.

Σε μια στροφή του δρόμου ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά μας το χωριό Λιθί.
Είναι η στροφή στην οποία στις 13-11-1912 εμφανίστηκαν   οι Τούρκοι πού είχαν αποτραβηχτεί στο κεντρικό τμήμα του Νησιού και αιφνιδίασαν και σκότωσαν τον Κρητικό οπλαρχηγό και Μακεδονομάχο Πέρο ή Περάκη την  ώρα του γευμάτιζε.   Η διαδρομή τελειώνει λίγο πιο πάνω από το γήπεδο του χωριού και χαρακτηρίζεται εύκολη.

Στο χωριό θα βρείτε 3 καφενεία για να πιείτε τον καφέ σας, και εάν συνεχίσετε 15 λεπτα ακόμα πεζοπορία θα φτάσετε στην παραλία όπου μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας ή να γευτείτε νόστιμα θαλασσινά στα εστιατόρια.

Δεν ξεχνάμε ότι για την ορεινή πεζοπορία απαιτείται ακόμα και το καλοκαίρι παπούτσι ή μποτάκι που να “πιάνει” και τον αστράγαλο, όπως επίσης να παίρνουμε μαζί μας νερό και κινητό τηλέφωνο και να ενημερώνουμε πάντα τους δικούς μας για τον προορισμό μας.

Για την ομάδα καταγραφών
Γιάννης Ν. Μισετζής

 

AttachmentSize
fa_ADB.pdf1.96 MB