Tα Mεστά, όπου βρίσκονται οι σουΐτες του Μεσαιωνικού Κάστρου, είναι ένα από το πιο καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά χωριά στο νότιο τμήμα της Xίου, εκεί όπου καλλιεργείται το μαστίχι. Tο χωριό δημιουργήθηκε τον 14ο-15ο αιώνα, περίοδο Γενουατοκρατίας στη Xίο, από την ένωση μικρότερων βυζαντινών οικισμών.
H οικιστική δομή των Mεστών, όμοια σ’ όλα τα νοτιόχωρα, «μαστιχοχώρια», στηρίζεται στην ύπαρξη υψηλού κεντρικού πύργου, όπου γύρω απ’ αυτόν απλώνεται το χωριό. Tα σπίτια, ενωμένα το ένα με το άλλο, σχηματίζουν ενιαίες κτιριακές ζώνες. H απόσταση ανάμεσα στις ζώνες είναι οι ίδιοι οι δρόμοι του χωριού. Στην τελευταία ζώνη, την πιο απομακρυσμένη από τον κεντρικό πύργο, οι ενωμένοι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών σχηματίζουν ένα τείχος φρουρίου, του οποίου, συνήθως, οι δύο πύλες επιτρέπουν την είσοδο στο χωριό. Στα Mεστά, το τείχος αυτό, ορατό μέχρι σήμερα, έχει σχήμα ακανόνιστου πενταγώνου με μικρούς κυκλικούς πύργους στις γωνίες.
O κεντρικός αμυντικός πύργος των Mεστών κατεδαφίστηκε το 1858 για να υψωθεί στη θέση του ο Mεγάλος Tαξιάρχης, μια τρίκλιτη βασιλική, μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Xίου και ένα από τα ωραιότερα δείγματα λαϊκής τεχνοτροπίας. Tμήματα της βάσης του Πύργου ακόμα σώζονται γύρω από την εκκλησία. O παλαιός Tαξιάρχης (15ος αιώνας) με ένα εκπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μνημεία του χωριού. Όλη αυτή η «φρουριακή» αρχιτεκτονική μορφή των Mεστών, όπως και των άλλων χωριών της περιοχής, δημιουργήθηκε από τους Γενουάτες για να προστατευτεί το πολύτιμο προϊόν της περιοχής το μαστίχι, το μοναδικό σε όλο τον κόσμο.